Φίλτρα Landing draft1

Υγεία και εισπνεόμενος αέρας.

Απαραίτητα μέτρα στην εποχή του Κορωνοϊού.

Κάνουμε τα πάντα για να μείνουμε ασφαλείς στην εποχή μετά την καραντίνα. Υπάρχουν μέτρα που μπορούμεε να πάρουμε στους εσωτερικούς μας χώρους επαγγελματικούς και μη. Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία.

Το αναπνευστικό σύστημα είναι το σύστημα εκείνων των οργάνων που χρησιμεύουν στην πρόσληψη του ατμοσφαιρικού αέρα από το περιβάλλον, την εισαγωγή του στους πνεύμονες, την παραλαβή του οξυγόνου από αυτόν και την απόδοση σε αυτόν του διοξειδίου του άνθρακα.

Όλη αυτή η διαδικασία που τροφοδοτεί τον οργανισμό με το απαραίτητο στη ζωή οξυγόνο είναι η αναπνοή άλλα μπορεί να αποτελέσει και την «κερκόπορτα» του οργανισμού σε αλλεργιογόνα, μικρόβια και ιούς.

«Ένας ενήλικας χρειάζεται περισσότερα από 10.000 λίτρα αέρα κάθε μέρα, αναπνέοντας περίπου 20.000 φορές»

Η εισπνοή γύρης, σκόνης, ατμοσφαιρικών ρύπων, βακτηρίων και αλλεργιογόνων, ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Είναι αυτή η εξασθένιση του ανοσοποιητικού η αιτία που συχνά αρρωσταίνουμε, καθώς γινόμαστε ευάλωτοι σε ιούς, βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς της ατμόσφαιρας.

Νομοτελειακά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο φροντίζουμε να αναπνέουμε «καθαρό» αέρα, απαλλαγμένο από τα βλαβερά μικρό-σωματίδια τόσο πιο ισχυρό θα είναι το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό μας σύστημα και τόσο καλύτερη θα είναι και η κατάσταση της υγείας μας.

Πρόσφατη δημοσίευση του πανεπιστημίου Harvard  φανέρωσε πως η μακροπρόθεσμη έκθεση στην περιβαντολογική μόλυνση σχετίζεται με τον Covid-19 καθώς Επίσης μια δεύτερη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας δείχνει ξεκάθαρο συσχετισμό ανάμεσα στη λοίμωξη COVID-19 με την εισπνοή αιωρούμενων μικροσωματιδίων στον αέρα.

Απολύμανση του αερα

Για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα σε κλειστούς χώρους με ελλειμματικό εξαερισμό, καταφεύγουμε στην χρήση συστημάτων απολύμανσης και καθαρισμού του αέρα.

Κάποια από τα δημοφιλέστερα διαθέσιμα μέσα για την απολύμανση του αέρα είναι τα εξής:

Υπεριώδης ακτινοβολία UV-C)

Η υπεριώδης ακτινοβολία της οποίας το φάσμα κυμαίνεται από τα 40 nm έως τα 280nm ονομάζεται UV-C και χρησιμοποιείται κατά κόρον για της απολυμαντικές τις ιδιότητες. Η ακτινοβολία επιδρά στο DNA των βακτυρίων, των ιών κλπ και τα αδρανοποιεί.

Φίλτρα αέρα

Τα φίλτρα ανήκουν στις παθητικές μεθόδους απολύμανσης πράγμα που σημαίνει πως εγκλωβίζουν τα μικροσωματιδια στην πλέξη τους, και τα εμποδίζουν να διαδοθούν στον αέρα. Αναλόγως με τον είδος και το μέγεθος των αιωρούμενων σωματιδίων που θέλουμε να «εγκλωβίσουμε» επιλέγουμε και το κατάλληλο φίλτρο.

Συστήματα απολύμανσης

Τα συστήματα ανάλογα με τις περιστάσεις (μέγεθος χώρου, μέγεθος μολυσματικής επιβάρυνσης του αέρα κλπ) διαμορφώνονται ώστε να πετυχαίνουν με τον δυνατόν αποτελεσματικότερο τρόπο τον στόχο τους. Ένας συνδυασμός των διαθέσιμων μεσών μας εξασφαλίζει πάντα καλύτερα αποτελέσματα. Παράδειγμα διάταξης καθαρισμού αέρα θαλάμου αρνητικής πίεσης

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την πορεία του αέρα μέσα από τα διάφορα στάδια φιλτραρίσματος.

Στο πρώτο στάδιo, ένα προ φίλτρο z-line συγκρατεί τα μεγαλύτερα αιωρούμενα σωματίδια Pm10 (ISO16890

Aπό εκεί ο αέρας περνά στο δεύτερο στάδιο κατά το οποίο λαμπτήρες ακτινοβολίας UV(240-280nm) μέσω φωτοχημικών διεργασιών αδρανοποιεί ιούς και βακτήρια.

Στο τελικό στάδιο ο αέρας περνάει από το φίλτρο HEPA (High Efficiency Particulate Absorbing) H14 που συγκρατεί το 99,995% (BS EN1822) των αιωρούμενων σωματιδίων.

Εφαρμογές

✓ Θαλάμους αρνητικής πίεσης
✓ Αίθουσες με απαιτήσεις καθαρού αέρα
✓ Επανακυκλοφορία αέρα σε ελεγχόμενο περιβάλλον
✓ Χώρους συνάθροισης κοινού
✓ Συνεδριακά κέντρα
✓ Γραφεία
✓ Σινεμά
✓ Σούπερ μάρκετ
✓ Εμπορικά πολυκαταστήματα κ.α.